Scherpenbergmolen

Scherpenbergmolen

De Scherpenbergmolen werd in 1843 opgericht door de gebroeders Joannes en Pieter Mullenbrück. Deze berg- of beltmolen noemde men in de volksmond "De Stenen Molen" om hem te onderscheiden van de houten molen aan de Oude Molenstraat, die omstreeks 1942 werd afgebroken. De originele naam "Scherpenbergmolen" verwijst naar het toponiem van zijn standplaats.

De stenen Scherpenbermolen is na diverse restauraties opnieuw in topconditie en doet wat hij altijd deed: het malen van graan tot meel. De molenaars verwelkomen je dan ook graag elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Je kan dan ook de verschillende zolders bezoeken waarbij je een deskundige uitleg krijgt van één van de molenaars.

Een geleid bezoek aan de molen is ook mogelijk op aanvraag.

Aan het beeld van de molenaar kan je starten voor een wandeling langs het molenpad.

Onder de draaiende molenwieken gaan de laatste zondag van augustus de jaarlijkse oogstfeesten door waar je van Kempense buitenpretjes genieten.

Het molendomein werd in 2011 laureaat voor de Vlaamse monumentenprijs, kom snel een kijkje nemen!

 

Scherpenbergmolen blaast 175 kaarsjes uit in 2018

Dit jaar viert de molen zijn 175e verjaardag. Naar aanleiding daarvan worden er allerlei activiteiten georganiseerd, onder andere een fotowedstrijd. Over de andere activiteiten volgt binnenkort meer informatie. 

 

Fotowedstrijd 

De Scherpenbergmolen bestaat 175 jaar en naar aanleiding daarvan organiseren we een fotowedstrijd. Stuur je beste, meest originele foto van de molen naar toerisme@malle.be voor 30 maart en maak kans op 250,00 EUR Malse cadeaubons! De tweede en derde prijs zijn respectievelijk 150,00 en 100,00 EUR aan cheques.

Hoe deelnemen: 

  • stuur je foto digitaal (1 megabyte) naar toerisme@malle.be voor 30 maart 2018
  • 1 foto per deelnemer
  • geen logo's of metagegevens vermelden in het bestand
  • de winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht 
  • de deelnemers gaan ermee akkoord dat Toerisme Malle en gemeente Malle gebruik kunnen maken van de foto's (met vermelding van de fotograaf) zonder dat hiervoor een vergoeding van het auteursrecht verschuldigd is

Meer info bij de dienst cultuur (Luc Van Roy), cultuur@malle.be, 03 312 33 75.