Sint-Pauluskerk

Verscholen in de bossen nabij de Abdij der Trappisten vind je de Sint-Pauluskerk, die in de jaren zestig gebouwd werd door architect Marc Dessauvage. Hij was een pionier en een toonaangevende figuur op het vlak van moderne kerkarchitectuur. De kerk heeft niet alleen de rol van liturgisch centrum, maar heeft ook een sociale functie doordat het zich tot een veel breder gebruik leent, zoals bijvoorbeeld concerten.

Architectuur
In de jaren zestig bouwde Marc Dessauvage (1931-1984) binnen een periode van twintig jaar achttien parochiekerken. Zijn realisaties zijn uitingen van een architecturale visie in het licht van een moderne theologie die een kerkgebouw als een huis van de gemeenschap beschouwt en waarbij gelovigen zich rond het altaar kunnen scharen. De Sint-Pauluskerk van Westmalle wordt in de wereld van de architectuur gezien als één van de beste voorbeelden op dat vlak en wordt daarom veel bezocht door onder meer studenten architectuur.

De bedoeling was om deze kerk als het ware teĀ verstoppenĀ in de bossen. Het parochiecentrum is alleen te bereiken via een bospad. En zo is het bedoeld. Geen hoge kerktoren die als oriëntatiepunt boven de bomen uittorent, maar een vrij laag kerkgebouw met plat dak, in de stijl van het naoorlogs modernisme. Een schuine lichtwand zorgt voor verlichting binnenin en contact met de natuur buiten. Het interieur, eveneens door Dessauvage ontworpen, is sober en nodigt uit tot rust en bezinning.

Adres
Sint-Pauluslaan 2
2390 Malle