In het spoor van de stoomtram

Tot aan het einde van de 19de eeuw was paard en kar zowat het enige vervoermiddel in de Kempen. Dit veranderde met de komst van de stoomtram. De stoomtram verbond de Kempense gemeenten met elkaar en met de grote steden verder weg. Zo trok de burgerij uit Antwerpen of Turnhout met de stoomtram naar de bosrijke Kempen voor de pracht van de natuur. De gegoede burgers kwamen langs de ene kant om tot rust te komen, maar langs de andere kant ook om zich te vermaken. Zij bouwden in onze streek buitenverblijven, hoven van Playsantiën genaamd! Deze villa's en kasteeltjes zijn nog steeds te bewonderen, vandaar dat de naam 'Land van Playsantiën' nu gebruikt wordt voor het toeristisch samenwerkingsverband tussen Lille, Malle, Ranst, Zoersel en Zandhoven.

Land van Playsantiën biedt vier fietstochten aan die het spoor van de stoomtram volgen. Ze vertrekken aan historisch waardevolle plaatsen, zoals de geklasseerde dorpskern van Zandhoven, het Lindepaviljoen in Zoersel, het kasteel de Renesse in Oostmalle en Hof d’Intere in Lille. De fietstochten tussen 31 en 43.5 km kan je afzonderlijk fietsen of aan elkaar schakelen als één grote fietstocht van 108 km.

De brochure werd opgemaakt in A3 formaat. Als je de brochure afdrukt, zal de tekst dus vrij klein staan. Je kan deze brochure ook altijd ophalen in het toerismekantoor.

Routedokter

Ontdek je een probleem tijdens je trip? Is er een bordje verdwenen of beschadigd? Verkeert de weg in slechte staat? Vul dan de meldingsfiche in op www.routedokter.be.