Drieboomkensberg

Het bedevaartsoord Drieboomkensberg, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts, is gelegen op de hoogste top van een groep golvende landduinen die er het landschap bepalen. De plaats kreeg zijn naam door de drie grote lariksbomen die op de heuvel stonden. De omgeving is rijk aan ongerept natuurschoon en je vindt er nog stille hoekjes waar hart en geest tot rust kunnen komen.

Geschiedenis
De oorsprong van het bedevaartsoord vinden we in een tragische gebeurtenis op 14 juni 1746, tijdens de Successieoorlog. Er vond een veldslag plaats in de omgeving van Drieboomkensberg tussen Engelse, Oostenrijkse en Hollandse legers enerzijds en de Fransen anderzijds.

Een zwaargewonde en door wondkoorts geteisterde Engelse officier, Crombell genaamd, beloofde hier een kapel te laten bouwen indien hij genas. Rond 1750 werd hier uiteindelijk een stenen kapel opgericht. De kapel beheerste toen de gehele omgeving en werd een centrum van een steeds groeiende devotie. Zieken en troostzoekenden vonden hun weg naar de Drieboomkensberg en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koorts. Zij smeekten om genezing, verlichting en troost.

In de nacht van 9 november 1800 werd de kapel door een storm volledig vernield. Bij opzoekingen naar grondvesten van de kapel in 1940 zijn nog verschillende stukken van het oorspronkelijke Mariabeeld teruggevonden. De fundamenten van de kapel lagen niet diep, zo’n ¾ meter. De vloer bestond uit kleine rode en blauwe plaveien zoals ze in de oude Kempische hoeven nog gevonden worden. De opgravingen brachten ook aan het licht dat de kapel ongeveer 3.67m breed en lang was, vierkant van vorm dus.
De kapel werd nooit heropgebouwd, maar omstreeks 1810 vervangen door een Mariabeeld dat aan een van de drie lariksbomen werd opgehangen.

In de loop der jaren gingen vier beelden door verschillende omstandigheden verloren. Eén ervan bleef in de brand van de Sint-Martinuskerk in 1915 omdat het er ondergebracht was uit angst voor vernieling door vandalen. Het huidige beeld is de vijfde in rij en werd op een voetstuk geplaatst. Het kruis aan de voet van de heuvel werd in 1948 geplaatst en was een geschenk van de toenmalige burgemeester van Oostmalle, Graaf Thierry de Renesse.

Omgeving
Drieboomkensberg maakt samen met de Gemeentebossen deel uit van het gerangschikte landschap "Brechtse Heide". Vlakbij vind je ook het jeugdverblijf Hopper Drieboomkensberg.

Wandelen
Je kan het bedevaartsoord ontdekken met het Drieboomkensbergpad, een wandeling van 12 km. Ook het Molenpad van 7,5 km en het Trappistenpad van 8 km passeren er.

Adres
Oude Liersebaan
2390 Malle