Sint-Bernarduskapel

De Sint-Bernarduskapel werd in 1947 gebouwd door de Abdij der Trappisten, in de laan tussen de abdij en de Antwerpsesteenweg. De kapel ligt recht tegenover Café Trappisten, een eindje van het zandpad af. Maar weinig wandelaars nemen zich de moeite om deze kapel te bezoeken, maar het is zeker een kijkje waard.

Beknopte geschiedenis
Tijdens de tweede wereldoorlog werden de bewoners van Westmalle regelmatig ’s nachts opgeschrikt door overkomende vliegtuigen. Dit waren vliegtuigen van de Britten, die op weg waren naar Duitsland om daar doelwitten te bombarderen of daar net van terugkwamen.
In de nacht van 24 op 25 augustus 1942 stortte hier een Britse AVRO Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force neer. Daarbij kwam de zevenkoppige bemanning om het leven. De bemanning werd begraven op het kerkhof van Westmalle.
Een jaar later, in de nacht van 30 op 31 augustus viel er opnieuw een zware bommenwerper van de RAF vlakbij de abdij, aan de kant van de brouwerij. Dit keer was het een Handley Page Halifax. Hierbij sneuvelden zes van de zeven bemanningsleden, zij liggen begraven op het Schoonselhof in Hoboken. De namen van de bemanningsleden staan op de stenen herdenkingsplaquette in de kapel.

De kapel werd opgetrokken in een sobere neoromaanse stijl onder leiding van bouwmeester Reyntjes. Op 20 augustus 1947 werd ze ingehuldigd door dom Robertus Eyckmans, in aanwezigheid van tal van prominenten. De kapel werd gebouwd ter ere van Sint-Bernardus voor zijn heel bijzondere bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Adres
Trappistendreef
2390 Malle