In het spoor van de stoomtram

Tot aan het einde van de 19de eeuw was paard en kar zowat het enige vervoermiddel in de Kempen. Dit veranderde met de komst van de stoomtram.

De stoomtram verbond de Kempense gemeenten met elkaar en met de grote steden verder weg. Zo trok de burgerij uit Antwerpen of Turnhout met de stoomtram naar de bosrijke Kempen voor de pracht van de natuur.

De gegoede burgers kwamen langs de ene kant om tot rust te komen, maar langs de andere kant ook om zich te vermaken. Zij bouwden in onze streek buitenverblijven, hoven van Playsantiën genaamd! Deze villa's en kasteeltjes zijn nog steeds te bewonderen, vandaar de naam 'Land van Playsantiën'.

Ook de plattelandsmensen uit de Kempen konden door de komst van de stoomtram gemakkelijk naar de stad om er hun producten op de markt te verkopen. De stoomtram bracht welvaart en ook de eerste toeristen.

Afstand
Vier fietstochten tussen 31 en 43.5 km, die je afzonderlijk kan fietsen of aan elkaar kan schakelen als één grote fietstocht van 108 km

Bewegwijzering
Al deze fietstochten lopen over de fietsknooppunten.

Routedokter
Ontdek je een probleempje tijdens je trip? Is een bordje verdwenen, beschreven of uitgerukt? Is een bepaalde tekst niet langer leesbaar? Geef de Routedokter een seintje op www.routedokter.be

Je kan de brochure onderaan downloaden of ophalen in het toerismekantoor.