Domein de Renesse

Het kasteel van de graven de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het domein omvat een 16e eeuws kasteel, een prachtig park met vijver, vroegere ijskelder en immense mammoetboom, rentmeesterswoning en restaurant Het Koetshuis. Je kan het park overdag vrij verkennen.

Beknopte geschiedenis
Van de oorspronkelijke 15e eeuwse burcht blijft helaas niet veel meer over. Het huidige kasteel en de bijgebouwen werden in de 16e eeuw gebouwd door Jan van Renesse. Het kasteel kende een woelige geschiedenis, en werd meermaals geplunderd en verwoest. In 1830 startte een nieuwe bloeiperiode, toen burggraaf Leonard de Bus de Gisignies het kasteel kocht. Hij vormde het oude neerhof om tot een leefbaar landhuis, breidde het omliggende domein uit en legde een typisch Engelse tuin met mammoetbomen aan. Enkele generaties later kwam het kasteel opnieuw in handen van de familie de Renesse, toen een achterkleindochter van de burggraaf du Bus de Gisignies trouwde met graaf Maximilien de Renesse-Breidbach. Tenslotte kocht de gemeente het kasteel in 1983 aan, en volgden er verschillende restauraties om het kasteel terug in ere te herstellen. Het beheer van het domein en kasteel is nu in handen van vzw Domein de Renesse.

Het domein
Domein de Renesse is nu een populaire ontspanningsplaats. Je kan vrij in het park rondwandelen. Genieten van de rust bij de vijver, bezoek de 19e eeuwse mammoetboom of bewonder de vroegere ijskelder waar nu een kolonie vleermuizen huist.

Wandelingen
Er vertrekken ook twee wandelpaden vanop de parking van het kasteeldomein: het Wolfskapelpad van 5km lang, en het De Renesse-Salphenpad van 10km lang.

Rondleidingen
De binnenkant van het kasteel kan je enkel bezoeken onder begeleiding van een gids. Van april tot oktober kan je regelmatig een rondleiding volgen op zondag om 15 uur, voor 4 euro per persoon (of 2 euro voor kinderen tussen 6 - 12 jaar). Bekijk hier wanneer je een gidsbeurt kan volgen.
Of boek een groepsrondleiding en kom meer te weten over de adellijke families die hier woonden.

Horeca
Ga zeker de brug eens over om de buitenkant van het kasteel verkennen. Je vindt ook een infopunt aan het binnenhof van het kasteel. Op zondag- en maandagnamiddag kan je tussen 13 en 18 uur ook genieten van een drankje in Kasteelcafé ’t Binnenhof. Of ga eens langs bij restaurant Het Koetshuis voor een hapje en een drankje.

Kinderen
Wil je graag samen met je kinderen het domein verkennen? Lees dan snel verder onder ‘Op stap met Anemoontje’.

Bezoek de website van Domein de Renesse voor meer informatie

Contact & openingsuren

Domein de Renesse

Adres
Lierselei 302390Malle
tel.
03 311 55 91
E-mail
info@domeinderenesse.be
Website
www.domeinderenesse.be