Tornadotoren

In 1967 kreeg Oostmalle letterlijk een zware klap te verduren. In minder dan vijf minuten legde een ontketende tornado een groot deel van het dorpscentrum in puin. Het schip van de Sint-Laurentiuskerk werd volledig verwoest en de spits werd van de kerktoren geblazen. Je kan de toren met een gids bezoeken, of meer te weten komen tijdens een wandeling met izi.TRAVEL.

Beknopte geschiedenis
25 juni 1967 begon met mooi weer. Later op de dag werd het snikheet tot het plots buiten donker werd alsof de avond viel. De wijzers van de torenklok van de Sint-Laurentiuskerk wezen 16.17 uur toen het mechanisme stilviel en de hel losbarstte. Er loeide een onbeschrijfelijk en oorverdovend klepperend geraas. Dit ontzettend gebrul werd waarschijnlijk veroorzaakt door de van de aarde opgezogen voorwerpen, die tegen hoge snelheid in de slurf van de tornado rondslingerden. Dakpannen, auto’s, bomen en zelfs mensen werden de lucht ingezogen alsof het pluimpjes waren. En dan, na amper 1 à 2 minuten, plots niets meer, een akelige stilte. Het werd iets lichter en het hallucinant beeld van een totaal geru├»neerde dorpskern werd zichtbaar.

Het schip van de Sint-Laurentiuskerk was volledig verwoest en de spits werd van de kerktoren geblazen. Als bij wonder vielen er geen doden maar 117 woningen waren wel verwoest. Een nieuwe, moderne kerk werd in 1973 in gebruik genomen. De toren van verwoestte kerk bleef staan als eerbetoon, en kreeg in 1980 een renovatie.

Wandelen
Wil je meer te weten komen over de tornado van 1967? Ontdek het verwoestende spoor dat de windvlaag met zich meebracht tijdens een wandeling met izi.TRAVEL.

Rondleiding
Je kan de tornadotoren onder begeleiding van een gids beklimmen, met een prachtig uitzicht over de regio als beloning.

Adres
Dorpsplaats
2390 Malle