De trappistenbieren van Westmalle zijn ver over de landsgrenzen gekend. Nog steeds worden ze binnen de muren van de Abdij der Trappisten in Westmalle gebrouwd, onder toezicht van de monniken. Hoewel je de abdij en brouwerij niet kan bezoeken, kan je er erg mooie wandelingen maken in de omgeving.
Beknopte geschiedenis
Tijdens de Franse Revolutie moeten de Trappisten hun abdij in La Trappe verlaten en vluchten. In 1793 komt zo een groepje monniken in Antwerpen aan. Ze zijn op weg naar Canada. De toenmalige bisschop van Antwerpen overtuigt hen om in te trekken in een kleine boerderij in Westmalle, genaamd Nooit Rust. Op 6 juni 1794 start het cisterciënzer leven officieel in Westmalle als 10 monniken hun intrek nemen in de klooster-boerderij.
Tussen 1815 en 1830 valt het klooster onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het bewind wil contemplatieve ordes zoals de Trappisten afschaffen. Maar de monniken van Westmalle slagen erin hun nut voor de maatschappij te bewijzen door een school op te richten en een gastenhuis te openen. Ondanks deze moeilijke en onzekere periode groeit de gemeenschap en in 1836 wordt de priorij tot abdij verheven.
Uiteindelijk begon men met de bouw van wat rond 1900 de huidige abdij geworden is. In de jaren dertig werd het abdijcomplex uitgebreid met een vernieuwde koeienstal en een nieuwe brouwerij.
Rondleiding
De strenge leefregel binnen de kloostergemeenschap laat bezoek aan de abdij of brouwerij helaas niet toe. Een gids neemt je wel graag mee voor een wandeling rond de abdij en vertelt je onderweg heel wat wetenswaardigheden. Na de wandeling kan je in Café Trappisten een documentaire bekijken over het brouwproces van de Westmalse Dubbel, Tripel en Extra.
Wandelen & fietsen
Wandelaars kunnen het Trappistenpad van 8km verkennen, een begeleide wandelingen boeken of een wandeling met digitale uitleg doen. Fietsers kunnen de omgeving verkennen met de Trappistenroute van 44km.
Trappistenbier
De abdij van Westmalle is befaamd om van zijn trappistenbier dat tot ver over de landsgrenzen heen graag wordt gedronken. Toch is de brouwerij geen commerciële activiteit, maar een manier voor de monniken om te voorzien in hun eigen onderhoud. Westmalle brouwt drie trappistenbieren: een roodbruine Dubbel (7%), een goudgele Tripel (9,5%) en een lichte Extra (4,8%). Toen de monniken de ingrediënten van hun eerste bier - Enkel Bruin – verdubbelden, noemden ze dat nieuwe bier Dubbel. Idem voor de Tripel. Je kan verschillende geschenkverpakkingen van het trappistenbier aankopen in het toerismekantoor.
Winkel
In de abdijwinkel kan je onder andere de trappistenkaas kopen. De winkel is open van maandag tot zaterdag tussen 8 en 17 uur en op zondag tussen 11.30 en 15.45 uur.
Gastenverblijf
Iedereen die op zoek is naar een moment van rust en bezinning, is welkom voor een paar dagen in het gastenverblijf. Het deelnemen aan een deel van de dagelijkse gebedsmomenten van de monniken is een essentieel onderdeel van elk verblijf.
Meer info
Ben je benieuwd naar het leven als monnik, de brouwerij of het trappistenbier? Op de website van de Abdij der Trappisten ontdek je er alles over.